Jakuzi Temizliğinde Toz Deterjan Ve Kimyasal Ürünler Kullanmayın
Jakuzi Temizliğinde Toz Deterjan Ve Kimyasal Ürünler Kullanmayın
Klasik banyo sistemlerine alternatif olarak geliştirilen jakuzinin amacı terapi ve masajdır. Motor ve elektrik sistemine sahip lüksün bir göstergesi olan jakuzi modelleri masaj kültürünün genişleyerek yayılmasına yardımcı olan en büyük etkendir. Su ve basınçlı hava veren özel delikleri bulunan jakuzi, su devir daim prensibi ile çalışmaktadır. Bu da zaman içerisinde su kanallarında pompada ve borularda sabun kir ve banyo yağı gibi atıkların birikmesine neden olmaktadır. Bu nedenle sıradan küvet temizliğinde olduğu gibi yüzeysel yapılan temizliğin yanı sıra iç temizliğinde en iyi şekilde yapılması gerekmektedir. Ancak jakuzi temizliğinde kesinlikle toz deterjan ve kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Saf dökme akrilikten üretilen jakuzi modelleri kolay bir şekilde çizilebileceği için sert deterjan kullanımı önerilmemektedir. Bu sebeple yumuşak banyo deterjanları ve jakuzi deterjanları kullanabileceğiniz gibi evde kendinizde özel karışımlar elde edebilirsiniz.
Jakuzi Temizliği Nasıl Olmalı
Jakuzi temizliğine ilk olarak yüzey temizliğinden başlamanız gerekir. Yüzey temizliği bittikten sonra jetler, pompa ve tahliye borularının temizliğine geçebilirsiniz. Ancak jakuzi temizliğinde en önemli nokta, temizliğe başlamadan önce jakuzinin tüm elektrik bağlantılarını devre dışı bırakmanın gerektiğidir. Jakuzi denize sıcak suyla doldurduktan sonra özel jakuzi deterjanı ya da kendi hazırladığınız sıvı karışımı içerisine ilave ederek jakuziyi çalıştırmanız gerekir. Bir süre devam eden dezenfeksiyon işleminin ardından jakuziyi boşaltabilirsiniz. Ardından birkaç kez temiz su ile doldurup yeniden jakuziyi çalıştırmanız gerekmektedir. İyice durulandığından emin olduğunuzda sirkülasyona devam etmenize gerek kalmamaktadır. Ayrıca sirkülasyon sisteminin zarar görmemesi ve tıkanıklığa yol açmaması için kalıntı bırakacak deterjanlardan ve ürünlerden kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Jakuzinin temizleme işleminin tamamlanmasının ardından kısa sürede yeniden kirlenmemesi için her banyodan sonra kullandığınız suyu beklemeden tahliye etmeye özen göstermeniz tavsiye edilmektedir.
Jakuzi Temizliğinde Kullanılacak Malzemeler
Jakuzi temizliği sırasında jakuzi için özel üretilen deterjanları kullanabileceğiniz gibi sıvı bulaşık deterjanı gibi ürünlerde kullanabilirsiniz. Jakuzi temizliğinde kullanacağınız bezin tıpkı deterjan gibi yumuşak olması gerekir. Oldukça hassas olan jakuzi yüzeyi çizilmelere karşı elverişli olduğundan sert cisimlerle ovalandığında çok çabuk tahrip olmaktadır. Bu nedenle yumuşak bir bez tercih edilmesi hem işinizi kolaylaştıracaktır, hem de çizilmelere karşı jakuzinizi koruyacaktır.
Gelelim deterjansız jakuzi temizliğine; bunun için ilk yapmanız gereken 2 su bardağı sirke, 1 adet limonun suyu ve bir paket karbonat temin etmenizdir. Bu malzemeleri doğrudan doldurduğunuz küvetin içine döke bileceğiniz gibi farklı bir kapta karıştırarak da jakuzinin suyuna karıştırabilirsiniz. Malzemeleri karıştırdıktan sonra yaklaşık 15 dakika kadar beklemeniz önerilmektedir. Jakuzinin su borularının seviyesine kadar doldurulan suyun tüm borulardan geçtiğine emin olunması gerekir. Bu devir daim işleminin de yaklaşık 5 dakika sürmesi önerilmektedir. Yapılan işlemlerin ardından jakuzi durulama aşamasına geçebilirsiniz. Çift kişilik jakuzi modellerinin temizliği de aynı şekilde yapılmaktadır.
Jakuzide Kir Oluşumu Nasıl Önlenir?
Jakuzi temizliğinin ardından her kullanımdan sonra yeni kir oluşumunu önlemek için mutlaka temizlemeniz önerilir. Bölgenizde bulunan suyun fazla kireçli olması pas ve diğer kirlerin oluşmasını hızlandıracaktır. Suyun alkali oranını test ederek düzenli olarak jakuzinizin filtresinde biriken artıkları temizlemeniz gerekir. Bu işlem için Yapies banyo firmasının önerdiği şekilde filtrenizi temizlemeniz ya da değiştirmeniz yeterlidir. Düzenli olarak temizlenen ve bakımı yapılan jakuziler uzun bir ömre sahip olurlar ve ilk günkü kalitede çalışırlar. Bu nedenle jakuzinize aldığınız ilk günkü özeni göstermeniz gerekir.