Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Farklı Ülkelerin Banyo Gelenekleri

17-12-2018 16:18
Farklı Ülkelerin Banyo Gelenekleri

Farklı Ülkelerin Banyo Gelenekleri

İnsan olma bilincimizin hepimizde aynı olduğu aşikardır. Ancak kültür farklılıkları da bizi zengin yapan unsurlardan birisidir. Etnik ve kültürel farklılıkların dünyayı zenginleştirdiğini ve değerlerimizi yücelttiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de özellikle banyo kültürü de oldukça gelişkindir. Bunun sebepleri arasında din ve çeşitli sağlık reformları gelmektedir. Özellikle Osmanlı döneminden kalan alışkanlıklardan birisi olan hamam kültürü, direkt olarak temizliğe ve banyoya ne kadar önem verdiğimizi göstermektedir. Bunların dışında Türkiye’nin de banyo kültürü ve geleneği oldukça zengindir. Kendisine has bir tuvalet yapısının olması ve farklı şekillerde adapte olunabilmesi de önemli birer göstergedir. Jakuzi kullanımı da son yıllarda çok fazla arttığını da söyleyebiliriz.

Rusya

Ruslar özellikle soğuk iklimin de getirdiği bir adaptasyona sahip. Özellikle bazı Ruslar soğuk suya atlayarak pek çok farklı şekillerde banyo yapma stilleri de geliştirdiler. Banya denilen bir banyo sistemine sahip olan Ruslarda eskiden beri ağır çalışma şartlarına sahip olan işçilerin banyalarda temizlenme ihtiyacını giderdiği görülür. Gözenekleri açan ve kan dolaşımını hızlandıran bir nevi sauna benzeri bir banyo kültürü bulunmaktadır.

Japonya

Japonyada bilindiği üzere jakuziler oldukça yaygın ve oradan çıktığını söylemek mümkün. Özellikle bazı jakuzi modelleri içerisinde Japon kültürünün izlerini bulabiliriz. Ayrıca jakuzi fiyatları oldukça iyi bir duruma geldiğinden artık dünyanın her yerinde jakuziler de kullanılabilmektedir. Onsen adını verdikleri bir çeşit kaplıcaları bulunan Japonlar, bu kaplıcalara giderek yenilenme ve ruhu dinginleştirme inançlarını da sergilerler. Budist bir öğretiden yola çıkarak Onsen’ler Japonya’da oldukça popülerdir. Doğal bir oluşum olan Onsenlere her yıl pek çok kişi giderek rahatlama yaşamaktadır.

Finlandiya

Finler de yine Ruslar gibi soğuk iklimde yaşayan bir halk. O nedenle soğukla da iyi mücadele ettiklerinden sıcak bir banyoya da hayır demiyorlar. Finlandiya’da toplamda iki milyon adet saunanın bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunun elbette en büyük sebeplerinden birisi de soğuk iklimde yaşamalarıdır. Sıcak ortamda saunada kalındıktan sonra da kar içerisine gömülen Finliler hem kan dolaşımını hızlandırıyor hem de vücudu terbiye ediyor. Banyo geleneğinin bir parçası olarak yapılan bu hareket oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Turistler de bu tür mekanlara oldukça ilgi gösteriyor.

Kore

Koreliler de yine Japonlara benzer bir şekilde kendi banyo kültürlerini icat etmişlerdir. Jimjilbang denilen banyo kültürü ülkenin hemen hemen her yerinde yaygın. Kadın erkek ayrımı var ancak çıplak olma zorunluluğu bulunuyor. Kaplıcalara dayanan bu Jimjilbang sistemi yaklaşık bin küsür yıldır kullanılan bir banyo geleneği olmuştur. Yeşim taşı ve çömlek gibi materyaller bulundurulmasıyla diğer banyo kültürlerinden farklılaşmışlardır. Türk hamamlarında olduğu gibi kese kullanımı da oldukça fazladır. Bunun sebebi de kan dolaşımını artırmak içindir. Kan dolaşımını artırmaya katkı olarak su ile birlikte özel sütler de kullanılmaktadır. Kore’de tüm Jimjilbang sistemi her yerde hemen hemen bulunmaktadır.

Kızılderili Terleme Çadırları

Kızılderililer yine kendileri de banyo kültürlerini oluşturmuşlardır. Çadırlarda kalan Kızılderili halkları özellikle terleme çadırı denen sistemleri geliştirmiştir. Bu çadırlarda ateşte ısıtılmış taşlar vardır ve bu taşların üzerine su dökülür. Ardından çıkan buharla birlikte bir nevi sauna etkisi yaratılmaktadır. Doğal bir yolla yapılan bu yöntem de oldukça egzotik ve ilgi çekicidir. Hem bedenen hem de ruhen rahatlamak ve sınırları zorlamak için en güzel ve estetik yollardan birisidir.

Fransa

Fransada banyo kültürü diğer Batılı ülkelerle aynı ancak tuvalet kültüründe de farklı bir unsur göze çarpıyor. Açık hava tuvaletleri ilk başlarda 1200 adet iken ve çok ünlüyken, şu an sadece bir adet bulunuyor.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.