Bebeklere Banyo Eğitimi
Bebeklere Banyo Eğitimi
Yeni doğmuş bebeğiniz dünyanın en güzel şeyi. Onu en güzel şekilde yetiştirip çok iyi bir evlat yapmak için uğraşacak ve hayatınızın merkezine alacaksınız. Hayatınızdaki en değerli varlık olarak bebeğinizi yetiştirmenin ilk başlangıçlarından birisi de temel eğitimleri vermektir. Banyo ve tuvalet eğitimlerini alan bebekler ilerleyen yaşlarında çok iyi şekilde bunu devam ettirmektedir. Tıpkı yavru hayvanlarda olduğu gibi bebeklerde ve çocuklarda da eğitim yapıldıktan sonra genel olarak aynı davranışlar beklenir. Bebekler özellikle yeni doğduklarından itibaren temizlenmesi gerekir. Bunun nedenlerinin başında elbette vücutlarının dış etkenlere karşı zayıf olmasıdır. Bağışıklık sistemlerinin daha yeni yeni gelişmeye başladığı bu dönemlerde en iyi şekilde eğitim alınarak ileriki hayat için hazırlık yapılması gerekir. Bebeklerin sakinleşmesini de sağlayan banyo, daha iyi olmalarına da yarar sağlıyor.
Bebeklerdeki banyo eğitimine öncelikli olarak temkinli bir şekilde başlanır. Bebeğinizin burnuna, ağzına veya gözlerine sabunlu suyun gelmesi öncelikli olarak önlenmelidir. Bebek şampuanları bu noktada etkili olsa da yine de temkinli olmakta fayda var. Özellikle küvette yıkamak çok mantıklı olmakla birlikte jakuzi gibi banyo ürünlerinde de yıkamak doğru bir tercih olabilir. Bebeğinizin daha rahat edebilmesine olanak sağlayan bu sistemlerde özellikle daha iyi eğitim verilebilir. Bebeği yıkamadan önce, yıkarken ve yıkama sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri bilmekte yarar var.
Bebeklerin Banyosu Nasıl Yapılır
Bebeklerin karnı açken ve yemek yedikten en az 1 ya da 1,5 saat kadar sonra banyo yaptırmak gerekir. Bunun nedeni tokken basınçtan dolayı kusma ihtimalinin olmasıdır. Bu nedenle aç bir şekilde banyo yaptırmak gerekir. Elbette ne çok sıcak ne de çok soğuk bir suda bebeği yıkamak doğru değildir. Ilık bir su her zaman için bebeğin vücut sıcaklığına da etki yapar. Bebeğin banyonun sert zeminine etki etmemesi için bazı önlemler de almak gerekir. Banyo havlularını sert zemine yerleştirerek daha iyi bir zemin hazırlanabilir. Öte yandan bazı jakuzi modelleri içerisinde yumuşak zeminde daha rahat edebilirler. Jakuzi fiyatları son yıllarda düşük olduğundan, yetişkin ve bebekler için de iyi bir alternatif olabilir.
Yıkarken de dikkatli olunacak bazı noktalar vardır. Vücuttan başlanarak yıkama işlemi yapılır, en sonda işe baş kısmı yıkanır. Bunun nedeni de ısıyı en hızlı kaybettikleri yerin başları olmasıdır. Ön kısmını elinizle destekleyerek yumuşak zemine oturtun ve bu şekilde yıkayın. Bebeğin başını yıkarken yüzüstü kalmamasına ve kulaklarına su kaçırmamaya özen göstermek gerekir. Sadece üzerine su dökerek yıkamak gerekir, herhangi bir şekilde suyun içine sokarak yıkamak tehlikeli olabilir.
Yıkadıktan sonra havlularla sarmak gerekir. Bir havluyu kurulamak için, diğer havluyu da giysilerini giydirmeden önce üşümemesi için bulundurun. Bu kısımdan sonra da bebek yağı gibi yağlarla vücudunu ve cildini korumak önemli olmaktadır. Yağları masaj şeklinde uygulamak hem bebekle aranızdaki bağı kuvvetlendirir hem de daha iyi bir şekilde ileriki aşamalarda huysuzlanmadan yıkanmasını sağlamış olursunuz.
Bebek Banyo Eğitiminde Püf Noktalar
Bebek banyo eğitimi biraz zor olsa da bir süre sonra bebeğin öğrenmesiyle sonuçlanan bir eğitimdir. Bu eğitimi yaptırdıktan sonra hayatı boyunca aynı şekillerde banyo yapmasını sağlamak ve vücut hijyene özen gösterilmesini istemek doğru bir yaklaşımdır. Banyo yaptırırken kızmak veya bebeği hor görmek ciddi zararlara sebebiyet verebilir. Bunu önlemek adına nazikçe ve yapıcı bir şekilde bebeğinize yaklaşmanız gerekiyor. Öte yandan sorunsuz bir eğitim verildiği takdirde ilerleyen zamanda tek başına banyo yapma alışkanlığını hızlıca kazanabilmektedir.